av Mia Ikumi & Reiko Yoshida
Handling:
Människorna tar sin planet för givet. Det finns många djur som är utrotningshotade, många arter som är drabbade på grund av människorna. En gång i tiden levde ett annat folk här. Från sin karga, döda planet ser de nu tillbaka på jorden som det paradis människorna förstört. Så utomjordingarna återvänder, och får djur att bli tokiga monster med hjälp av parasiter. Dessa nya ”chimärdjur” ska göra slut på människosläktet. Hjälper inte det tänker de förorena hela klotet, med start i Tokyo, och se till att allt försvinner.
Men stopp! Om man förorenar jorden kommer alla djur, alla växter, ja allt levande att dö. Det är vi människor som måste ta vårt ansvar och rädda de drabbade. Stoppa utomjordingarna, och ”göra alla en stor tjänst, mjau!” Så heter det när
Tokyo Mew Mew gör entré och sätter käppar i utomjordingarnas planer.
Tokyo Mew Mew, ett gäng färgstarka tjejer, blev alla en dag inblandade i Projekt Mew. Nu har deras DNA blandats upp med det från olika utrotningshotade djur. När helst det behövs förvandlas tjejerna till Mew Mew och räddar dagen. Men när man går i sjunde klass är det svårt att hantera hjälteliv och skola på samma gång. Speciellt för Ichigo Momomiya, seriens huvudroll. Att dessutom hålla identiteten hemlig, jobba extra på Café Mew Mew med kompisarna, och se upp så att man inte förvandlas till katt offentligt lämnar inga luckor i schemat. Frågorna är många och tiden knapp. Kommer gänget lyckas rädda planeten från utomjordingarnas attacker? Kommer tjejerna att överkomma sina egna svagheter och lära sig jobba i grupp? Kommer Ichigo och Masaya någonsin gå på en lyckad date? Jadu, det är inte lätt att va hjältinna!
Kul att veta:
Tokyo Mew Mew är tecknad av Mia Ikumi och skriven av Reiko Yoshida. Serien började tryckas i tidningen Nakayoshi 2001. Mangan har sedan dess sammanställts i 7 volymer, med en fortsättning på två volymer (
Tokyo Mew Mew a la mode).
Tokyo Mew Mew har även gjorts till en 52 avsnitt lång anime. När den köptes upp i USA byttes namnet till Mew Mew Power. Många fans har klagat på den engelskspråkiga versionen, namn på personer har ändrats helt, och många händelser har klippts eller flyttats runt.
Omdöme:
Sockersött och magiska flickor har aldrig varit mina favoritdrag i serie, men jag har en nostalgisk relation till
Sailor Moon. Därför valde jag att läsa Tokyo Mew Mew, som gav intrycket av att vara den nya generationens Sailor-hjältinnor. Det stämde till stor del. Tokyo Mew Mew håller enligt mig inte alls samma klass som Sailor Moon, men det funkar. Det handlar om vänskap, kärlek och tjejer som kan, och det lyckas rätt bra. Det är sött och snällt, och passar även unga läsare.
En del översättningsmissar stör mig i den svenska versionen. ”Arrow” är ju trots allt ett engelskt ord och behöver inte översättas till ”allow” på svenska bra för att R-ljud och L-ljud stavas likadant i Japan. Annars är det intressant och annorlunda med en serie som handlar mycket om vikten av att bevara miljön och hjälpa jordens arter. Det är ett mycket aktuellt problem idag, och även om det framställs mycket naivt i serien, så är det utan tvekan positivt.
(Om du är intresserad av andra serier med liknande tema, men med vuxnare framtoning, rekommenderas Earth Girl Arjuna varmt. Red. anm.)