Bluffar, anklagelser och smakfrågor – partyspelens stöttestenar

Publicerad: Torsdag, 25 oktober 2012, Skribent: Nahal Ghanbari
Varje tillfälle tycks ha sig ett spel som passar. För dem som gärna avrundar en middag med sällskapsspelande, eller tycker att frågor, charader och lättsam paranoia ökar stämningen på en hemmafest, har bokhandel ett antal förslag för den nyfikne:

GiftTRAP är spelet där du matchar spelare med present. Köp och dela ut dina gåvor, men markera också egna önskemål utifrån hur attraktiva du tycker att olika presenterna skulle vara. Målet är att få ihop flest poäng, genom att få ihop presenterna du önskat för egen del, samt gissa dig till vad de andra helst skulle vilja ha. Ett spel för 3-8 personer, med en beräknad speltid på en timma. I 2008 vann GiftTRAP både årets spelnyhet och årets partyspel.

För den som hellre integrerar spelandet med ätandet, är Gusto – Choklad ett gott avslut på middagen. Provsmaka dig fram till olika sorters choklad samtidigt som du svarar på frågor och tar del av kuriosa. Gott och roligt, och bästa sättet att etablera vem i gänget som faktiskt har det mest utvecklade smaksinnet. För den som föredrar en vuxenanpassad variant finns även Gusto – Öl, samma principer, men ölen medföljer inte... Tar olika lång tid beroende på hur många sorter man vill smaka sig igenom, och passar för upp till åtta deltagare.

Klassikern i genren är kanske Rappakalja; här får man poäng för att kunna mer ovanliga ords sanna mening, men det roliga ligger i att övertyga medspelarna om att ens felaktiga och ibland högst absurda påhitt egentligen är den rätta betydelsen. Löjligt, avväpnande och fantasifullt i både originalutgåvan från 80-talet som i senare utgåvor med kategorier som ”Film” eller ”Mat och dryck”. Speltiden ligger på ungefär 60 minuter, för 3-8 personer.

Lika par leka bäst är som namnet deklarerat ett parspel. Ju bättre man känner varandra och varandras egenheter, desto större möjligheter till att vinna över motståndarna. Bygger på något konventionella idéer om kvinnor och män, och nya utgåvan stoltserar med att vara mer utmanande än förr. I slutändan handlar det dock om att lyckas sätta fingret på både vad som sänker humöret och vad som lyser upp tillvaron hos din partner, utan att för den skull dra ner på tävlingsinstinkten i sällskapet. Passar en lite äldre skara, och tar cirka 30 minuter att spela igenom.

I en guldgruva där dvärgar arbetar med att gräva fram schakt, börjar plötsligt underliga olyckor ske. Kortspelet Saboteur går ut på att spelarna tilldelas roller som vanliga dvärgar eller marodörer, de som försvårar gruvdriften för att komma åt guldet själva och lämna alla andra lottlösa. Under din tur bygger du antingen ut schaktet, tvingar motspelare till handling eller passar, samtidigt som du inte röjer din identitet. Ett spel anpassat för 3-8 spelare (även de något yngre), med en halvtimmas beräknad speltid.

Är man ett större gäng passar Werewolves of Miller’s Hollow. Varje natt har varulvarna ihjäl en bybo och när dagen gryr gäller det för byn att rösta om vem de tror är varulv, och för varulvarna att hålla masken och spela med. De som spelar sierska, häxa och jägare har möjligheten till att få annars dold information eller rädda den som dödats, men då ingen vet vem någon annan är, gäller det för ulvarna att dra på sig fårakläder och för byborna att försvara sig mot varulvsanklagelser så länge det bara går. Spelet är som bäst lämpat för 10-18 spelare (man kan vara några färre eller några fler), och tar ca 30 minuter eller mer, utifrån hur många man är som deltar.

Nahal

Kommentarer

Veckans stora speltitlar

Rollspel

Dungeons and Dragons Call of Cthulhu Svärdets Sång Symbaroum Runequest Mutant År Noll Tails of Equestria FATE Lamentations of the Flame Princess Flodskörden Shadowrun Kult Coriolis Pathfinder Traveller Warhammer Fantasy Vampire the Masquerade Äventyr

Speltoppen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev