Så den hädangångne hertigen av Crécy dog utan arvingar och klagar i sin sista vilja över att han med all säkerhet har glömts för länge sedan. Men vår mollstämde monsieur le Duc tänker inte låta detsamma hända en annan obetänksam adelsperson, utan ber å det enträgnaste den lyckosamma själ som grävt fram hans testamente noga tänka över sina livsval och säkra sin dynastis fortlevnad. Så nu har du till uppgift att på tre generationer se till att din släkt blir rik, ansedd, och full med barn!
Till en början kan spelet se en smula komplicerat ut, med en massa kort för olika saker, men det hela klarnar snabbt när man lagt upp det hela (vilket inte tar särskilt lång tid). Spelet förs med kort och marker på en huvudspelplan och en personlig mindre plan för varje spelare.
Det man måste gilla för att spela Legacy är strategi. Hela spelet består av att på olika sätt samla poäng, och det gör man genom att bygga upp sin ära på olika sätt i de olika spelmomenten. Man spelar sammanlagt nio vändor i tre generationer, och varje generation avslutas med att varje spelares prestigepoäng räknas samman och markerna flyttas fram motsvarande stegantal på huvudspelplanens äropoängbana. Man får bland annat poäng för att ha gift sig, för projekt man utfört, om man köpt en herrgård och så vidare. Och så naturligtvis får man i varje generation poäng för de barn man lyckas skaffa. Lyckas man inte skaffa några alls har man förlorat spelet, eftersom ens släkt då har dött ut, punkt slut. Som tur är får man barn automatiskt när man gifter sig.
Varje spelare får i början en välgörare, vilket är ett kort med olika målsättningar som man får poäng för om man uppnått under spelets gång. Om man lägger upp sin strategi enligt dessa mål och planerar sina generationer noga är det bara skillnaden i förmåga till strategiskt tänkande som kommer avgöra vinnaren! Och det här är ett spel för den som gillar att ligga flera steg framåt i planeringen - kanske till och med ha en plan för hela omgången - har ett skarpt öga för detaljer och älskar spel med en mängd små moment som bildar en större helhet.
Det finns också en solovariant, där man istället för att skapa en dynasti ska spåra sina förfäder och erhålla ett enormt arv och en adelstitel. Det är alltså inte en soloversion av multispelarversionen (vilken man också kan spela om man vill träna eller bekanta sig bättre med spelet), utan en alternativ version med ytterligare kort som bara används för denna. Jag tyckte att även den var riktigt kul, men inte på långa vägar i närheten av multispelarversionen.
Jag måste för övrigt också berömma designen i spelet, framför allt figurdesignen. Varje spelfigur, både huvudpersoner och bipersoner är unik och välgjord i en något karikatyrisk stil som ger en hel del personlighet till vad som annars kunnat vara en parad förvillande lika meningslösa ansikten. Fast jag måste erkänna att jag tvekade en minut innan jag gifte bort min unga, vackra arvtagerska med en bister preussare.
Jag har i stort sett inte några klagomål, bortsett från att jag tycker att det har slarvats lite granna med detaljerna i regelhäftet. Till exempel talas det en hel del om den runda markerna som markerar vilken generation man är på, men på bilderna är det en liten illgrön kub (vilket också var vad jag fann i lådan). Det är också ett par tryckfel här och där, speciellt i hertigens testamente (fast det kan ju vara menat att vara tidstypiskt, förstås).
Sammanfattningsvis vill jag säga att Legacy är ett riktigt bra, unikt strategispel som jag rekommenderar både till nybörjare och veteraner som gillar mycket mixtrande och fixande.
Spelare: 1-4
Speltid: C:a en till två timmar (kan variera mycket)
Rekommenderad ålder: Från c:a tio år med hyfsade engelskakunskaper