The Troubleshooters

Publicerad: Tisdag, 26 oktober 2021, Skribent: Gunilla

Svenskproducerade rollspel på engelska har blivit en succé. Spel som Alien och Mörk Borg har satt Sverige på rollspelskartan. Nu har vi fått in ett, inte alls grimdark, utan tvärtom färgsprakande och festligt spel från veteranen Krister Sundelin. THE TROUBLESHOOTERS är inspirerat av belgiska serier som Spirou och Yoko Tsuno, satt i ett fiktivt 1960-tal där galna vetenskapsmän bygger baser på månens baksida, mystiska konspirationer hotar världsfreden och hänsynslösa spioner stjäl militära hemligheter av varandra.

Precis som Krister Sundelins fantasyspel Hjältarnas tid använder The Troubleshooters en variant av Basic Roleplaying, det regelsystem som också låg till grund för de äldsta utgåvorna av svenska Mutant och Drakar och Demoner. Färdigheter beräknas i procent och för att lyckas med något gäller det att slå under procentsatsen för färdigheten. Stryktålighet beskrivs med egenskapen ”Vitality”, men eftersom det här är ett serietidningsspel dör inte rollpersonerna när Vitality når noll – de faller ihop, gärna med roliga ikoner snurrande runt skallen. Story Points används för att påverka handlingen och krångla sig ur besvärliga situationer.

Reglerna är enkla och intuitiva, också för rena nybörjare. Det syns att Krister vill bjuda in seriefans som knappt har prövat på rollspel förut, och det tror jag kan lyckas. Spelet fångar verkligen känslan från äventyrsserierna. Alla som har slukat stora mängder Tintin och Spirou borde kunna sno ihop roliga äventyr. Spelet ger bra stöd, med exempel på olika teman som detektivhistoria, agenter, brottslingar som planerar djärva kupper eller sanningssökare som journalister och arkeologer.

Första äventyret till spelet heter The U-Boat Mystery och börjar i Paris, där journalisten Pierre Martin har kidnappats, något som tycks knutet till en mystisk ubåts-expedition på södra halvklotet. En vild jakt världen runt utlovas. Till äventyret hör ett litet handout-kit med sjökartor och skeppsritningar. Allt är väldigt snyggt och välproducerat. Dan Algstrand, som blivit synonym med svensk rollspelslayout, står för den grafiska formgivningen. De härligt belgiskdoftande teckningarna är signerade Ronja Melin och David Öqvist.

Om man som jag växte upp med de belgiska serieklassikerna och deras berättartekniska logik kapslad i ryggmärgen är det här ett riktigt toppenspel. Jag tror dessutom att det är lätt att hitta folk som vill vara med och spela – vem gillar inte Tintin? Bra gjort, Krister och ni andra!


Kommentarer

Veckans stora speltitlar

Rollspel

Dungeons and Dragons Call of Cthulhu Svärdets Sång Symbaroum Runequest Mutant År Noll Tails of Equestria FATE Lamentations of the Flame Princess Flodskörden Shadowrun Kult Coriolis Pathfinder Traveller Warhammer Fantasy Vampire the Masquerade Äventyr

Speltoppen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev