Tjurmannen från Kungsskär

Publicerad: Fredag, 23 oktober 2020, Skribent: Gunilla

Idag släpps Tjurmannen från Kungsskär, en ”episk minikampanj”, för att citera Björn Flintberg, mannen bakom projektet att publicera Call of Cthulhu Sverige. För Michael Petersén och mig var det något av en dröm som går i uppfyllelse att få skriva en stor kampanj till alla tiders mesta skräckrollspel. Jag började min karriär som spelledare med de stora 80-talskampanjerna, Shadows of Yog-Sothoth, Masks of Nyarlathotep och Spawn of Azathoth. De var lätta att omforma, förvrida, och utveckla med egna små handlingar.

Vi hoppas att Tjurmannen ska fungera på samma sätt, som ett avstamp för egna utflykter i fantasin. Startpunkt är Stockholm år 1927, med en rejäl beskrivning av hur olika institutioner, platser och personer kan användas för att skaka fram information om de yttre gudarnas tjänare i det svenska 1920-talet. Som sig bör finns en antikvarisk vinkel – äventyret börjar under planeringen av en arkeologisk utställning på Nationalmuseum.

Rollpersonerna får gärna vara akademiker, men vi har försökt öppna för många olika bakgrunder. Vid den här tiden var folkbildningsrörelsen i fullt sving. Arbetare kan ha träffat den hårt prövade doktor Anna Bernardsson på en ABF-kurs. Journalister, halvkriminella antikvitetshandlare, eller varför inte kustbor med släktingar bland de dunkla (det svenska namnet på djupens Dagondyrkande invånare) är andra möjliga roller. För militärer finns en möjlig ingång genom den excentriske major Bratt, som är engagerad i Fornminnesföreningens lekmannaverksamhet.

Från Stockholm fortsätter handlingen ut på den svenska landsbygden och bortom landets gränser. Som sig bör, tycker vi, för en handling inspirerade av de klassiska 80-talskampanjerna. Där gick färden till fjärran och exotiska länder. Vi har hållit oss i Norden, men nordiskt 1920-tal kan bli nog så exotiskt om man söker på rätt ställe.

Den politiska dimensionen saknas ofta i de amerikanska Call of Cthulhu-äventyren, men kändes självklar när vi skulle skriva om europeiskt 20-tal. Oktoberrevolutionen i Ryssland ligger bara tio år tillbaka i tiden. I Tyskland har Hitler gjort sig mer rumsren sedan fiaskot i München 1923. Om ett år kommer nazisterna att ta plats i tyska riksdagen. En av de blivande riksdagsmännen heter Hermann Göring, en morfinberoende våldsverkare som när vårt äventyr utspelar sig vårdas på Långbro sjukhus i Stockholm.

Vi har vävt ihop en historia med rötter i svensk bronsålder med ett drama som tog sin början under det ryska inbördeskrigets sista dagar. Och förstås finns där yttre gudar, monster som slukar små rollpersoner i en tugga och lurande vansinne.

Den som vill ha ett smakprov av kampanjen kan lyssna på Red Moon Roleplaying, som börjar podsända kampanjen i kväll.

Alla exemplar av kampanjen i Stockholmsbutiken och webbshopen är signerade av Michael och mig.

Mycket nöje!
Gunilla


Kommentarer

Veckans stora speltitlar

Rollspel

Dungeons and Dragons Call of Cthulhu Svärdets Sång Symbaroum Runequest Mutant År Noll Tails of Equestria FATE Lamentations of the Flame Princess Flodskörden Shadowrun Kult Coriolis Pathfinder Traveller Warhammer Fantasy Vampire the Masquerade Äventyr

Speltoppen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev